Moebio: més impacte a l’ecosistema local i internacional

Moebio és la iniciativa de formació i talent de Biocat per fomentar l'emprenedoria i la innovació en l'àmbit sanitari. Creada al 2013, Moebio reuneix diversos programes formatius de llarga i curta durada i està considerat com una de les millors acceleradores d’Europa, segons les classificacions de Digitalhealth.careersMobile World CapitalTech EU i HealthStartup.

Fins al 2018, data de llançament del nou programa CRAASH Barcelona (veure columna dreta), Moebio comptava amb un únic programa de llarga durada, Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), un dels quatre únics programes europeus inspirats en la metodologia del biodisseny de la Universitat de Stanford. Els alumnes de d·HEALTH Barcelona viuen dos mesos d’immersió clínica a hospitals per detectar in situ necessitats clíniques reals no resoltes susceptibles de ser convertides en nous productes o serveis. Al llarg del programa experimenten un cicle complet d'innovació, des de la identificació de la idea de negoci fins al disseny i prototipatge d'una solució viable i la recerca de finançament. En paral·lel, adquireixen coneixements en medicina, desenvolupament de negoci i habilitats en design thinking i lideratge creatiu, entre d'altres, amb més de 70 professors internacionals.

Al 2017 es va graduar la quarta promoció d’innovadors en salut sorgits de d·HEALTH Barcelona, que van presentar els seus projectes per primer cop en públic durant l’acte de graduació celebrat el 9 de novembre al Movistar Centre de Barcelona. Telemedicina per diagnosticar malalties de l’ull; un test per millorar el diagnòstic de les afeccions de coll a l’atenció primària, i una solució per minimitzar la por dels nens a les agulles van centrar els projectes sorgits, que continuen en desenvolupament un cop finalitzat el programa.

Ampliant l’impacte a tot l’ecosistema

d·HEALTH Barcelona impacta cada any a més de 1.100 persones de l’ecosistema català de salut entre personal sanitari i hospitalari, pacients, mentors, venture capital, centres de recerca i tecnològics i altres actors clau. Durant la seva immersió clínica a l’Hospital Clínic, l’Institut Guttmann i l’Hospital Sant Joan de Déu, els estudiants de d·HEALTH Barcelona 2017 van identificar 970 necessitats clíniques insatisfetes.

Per tal de continuar ampliant aquest impacte a més agents de l’ecosistema, a finals de 2017 es va anunciar la incorporació al programa d’un nou hospital col·laborador, Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Els alumnes de l’edició 2018 ja han fet la seva immersió en aquest nou hospital, concretament al Servei de Cardiologia.

D’altra banda, durant 2017 els alumnes de d·HEALTH van visitar Eurecat, que els hi va presentar els projectes amb què col·labora en els àmbits relacionats amb la salut i els hospitals, centres de recerca i empreses.

A l’edició 2017 els estudiants de d·HEALTH també van col·laborar amb Infonomia: la consultora d’innovació, amb gairebé 20 anys d’experiència, va inaugurar la seva nova seu amb una jornada oberta a diversos agents de l’àmbit nacional i internacional en la qual els alumnes de d·HEALTH van actuar com a dinamitzadors liderant els grups de treball de la jornada.

Intercanvis internacionals

Durant l’acte de graduació, els alumnes de d·HEALTH Barcelona  2017 van comptar amb el feedback d’un jurat format per Toby Reid, director de Biocity Nottingham i keynote speaker de l’acte, que va compartir els seus consells sobre què han de fer i què no les startups per millorar les seves opcions d'èxitJoy Cürten, Business Creation Manager d’EIT Health, consorci europeu del qual d·HEALTH Barcelona n’és part; i Markus WilhelmsCEO de Mowoot, una de les startups sorgides de les anteriors edicions de d·HEALTH Barcelona. També hi va explicar la seva experiència l’empresa Tympany sorgida del programa Bioinnovate Ireland, amb el qual els alumnes de d·HEALTH Barcelona col·laboren i fan intercanvis internacionals dins del marc d’EIT Health. Estudiants d’altres països van assistir a l’acte de graduació i van participar en una jornada d’intercanvi d’experiències amb els estudiants de d·HEALTH Barcelona.

La mobilitat internacional és un element destacat de d·HEALTH Barcelona des de la seva integració, al 2016, en el projecte Innovation Fellowships de l’EIT Health, el consorci de salut més important a Europa. Els estudiants del programa de Biocat fan intercanvis amb els dels programes Bioinnovate Ireland, de la Universitat de Galway (Irlanda), Oxford Biodesign Fellowship (Regne Unit) i Clinical Innovation Fellowship, de l’Institut de Karolinska (Suècia), basats en la metodologia d’Stanford Biodesign com el programa català.

Així, a l’octubre alguns estudiants de d·HEALTH Barcelona van visitar Estocolm per compartir experiències i conèixer aquest ecosistema de salut en col·laboració amb l’Institut de Karolinska, i altres van viatjar a Rotterdam (Holanda) per entrevistar-se amb experts de l’àmbit oftalmològic sobre el seu projecte.

Al novembre, estudiants de d·HEALTH Barcelona, juntament amb participants de BioInnovate Ireland, Oxford Biodesign Fellowship i Clinical Innovation Fellowship, van viatjar a Estocolm per participar a l’EIT Health Innovation Fellowship Alumni Showcase, una pitch competition organitzada per l’EIT Health on els projectes de d·HEALTH es van emportar la meitat dels premis: en total, els projectes catalans van obtenir 7.000 dels 15.000 euros que s’hi disputaven.

 

Alumnes de d·HEALTH Barcelona 2017 durant la immersió clínica

Els alumnes de d·HEALTH Barcelona 2017 durant el seu acte de graduació

 

Nou programa: CRAASH Barcelona

Durant 2017, Biocat va treballar en el llançament del nou programa de llarga durada de Moebio, CRAASH Barcelona, la nova iniciativa per apropar la recerca d’excel·lència al mercat, de la mà dels millors experts de l’ecosistema de Boston amb la col·laboració de EIT Health. 

CRAASH Barcelona, que es va presentar oficialment al febrer de 2018, és ​​un programa de 12 setmanes que ajuda els equips de recerca a llençar amb èxit al mercat innovacions sanitàries en l’àmbit dels dispositius mèdics, diagnòstic i e/digital health per millorar la salut i l'atenció al pacient.

Els equips seleccionats transferiran la seva recerca al mercat guiats per mentors d’arreu d’Europa i mentors experts del CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més experiència del món. En 15 anys, el CIMIT ha accelerat amb èxit més de 600 projectes de healthtech, ha duplicat la taxa de comercialització i ha reduït a més de la meitat el temps per arribar a la fase següent. A més, els equips participants a CRAASH Barcelona validaran el seu projecte en alguns dels millors ecosistemes de salut a EEUU (Boston) i Europa (Barcelona, París, Delft).
CRAASH Barcelona és un bootcamp de l'EIT Health, el principal consorci de salut europeu, i està organitzat per Biocat en col·laboració amb CIMIT.