El paper de la Catalunya del coneixement en un món ple de reptes

Som a l’any 2018, un moment clau per a Catalunya davant de l’escena internacional. Un dels valors més potents del nostre país és el talent i allò que som capaços de fer. Catalunya ha de reforçar el seu paper com a motor econòmic, polític, de coneixement, de progrés social i ambiental i de creació cultural. Volem consolidar i projectar una economia basada en l'esforç, l'emprenedoria, la innovació, la capacitat de treball i el talent. En els propers anys el món serà de ben segur prou diferent en tots els àmbits, amb estructures socials, models comercials i de negoci, i relacions internacionals que hauran canviat, probablement a un ritme elevat com ja ens té habituats. El que sabem, però, és que seran  anys d’aprofitar totes les oportunitats per fer veure al món que aportem valor i que som un país amb el que hi cal comptar. Tenim universitats, centres de recerca, hospitals, grans infraestructures científiques de país i programes de talent que són punters i que reben un gran reconeixement.

No ho tenim tot garantit, ens cal seguir consolidant un entorn competitiu que impulsi el creixement de l’activitat empresarial sobre les bases d’una economia catalana sòlida, capaç d’aprofitar aquests canvis que vindran. Futures tendències i esdeveniments, com la quarta revolució industrial, permetran mitjançant les potencialitats de les tecnologies més avançades, enfortir tota la nostra capacitat productiva, i tot el nostre teixit productiu, de grans empreses, pimes i microempreses.

Però tenim una enorme capacitat de generar coneixement, gairebé única a Europa, i no només podem comparar-nos amb els països líders en recerca i innovació, sinó que ho fem des d’unes condicions més complexes, i amb la incapacitat d’impulsar totalment les polítiques de competitivitat que tan positives han resultat. Algunes d’aquestes polítiques connecten les nostres institucions de recerca amb  el talent, aprofitant de manera extraordinària els recursos públics i privats per generar impacte social i econòmic que reverteix en la societat. És el camí que cal seguir, ja que els principals reptes de futur, els que les Nacions Unides han proposat donar resposta mitjançant els 17 objectius globals per a un desenvolupament sostenible, i que són conseqüència dels enormes canvis que ens esperen, seran adreçats per força a través del coneixement. Una Catalunya sensible amb aquests reptes i equipada amb el necessari per contribuir a donar-los resposta serà sens dubte ben rebuda en aquesta escena internacional.

Un dels àmbits cridats a donar una resposta més contundent a les necessitats futures és el de les ciències de la vida i de la salut. L’aposta decidida per la recerca, en general, i per la biomèdica, en particular, que han fet els successius governs de la Generalitat mitjançant recursos, programes i institucions d’excel·lència, ha donat fruits en forma de competitivitat internacional. I també Biocat, la sòlida aposta estratègica que el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona van fer fa 12 anys, ha demostrat amb escreix ser un agent estratègic en l’organització inicial, la promoció continuada, i la consolidació i impuls a l’èxit, sobre tot els darrers anys, d’un ecosistema de les ciències de la vida i de la salut, la BioRegió  de Catalunya, que ha estat citat per nombrosos experts internacionals com un dels de més valor d’Europa i dels de major projecció de creixement del món.

És per això que és necessari reconèixer la feina de Biocat i de tots aquells que han contribuït a fer possible que la seva tasca hagi estat un referent d’èxit. Aquest Govern es compromet a seguir prioritzant la construcció d’un país capdavanter en recerca i innovació en salut per tal d’estar a l’alçada del moment que vivim i dels reptes futurs que haurem d’afrontar.

M. Hble. Sr. Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya i president del Patronat de Biocat

Transició cap a una visió renovada

L’any 2017 va marcar una etapa de transició per a Biocat arran de la marxa de l’anterior Director, el Dr. Albert Barberà, actual Director General de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya i a qui des d’aquí agraïm la feina feta al capdavant de Biocat.

Fins a la meva incorporació ja al 2018, l’entitat ha treballat durant uns mesos sense director. En aquest context, cal felicitar l’organització i molt especialment el seu equip humà per haver continuat mantenint l’intens ritme d’activitats que fan Biocat conegut dins i fora del nostre ecosistema. Durant 2017 no sols s’han continuat desenvolupant amb èxit els projectes habituals de l’entitat sinó que es va preparar el llançament d’un nou projecte estratègic que veuria la llum a principis de 2018: l’acceleradora CRAASH Barcelona.

Per a mi és un privilegi assumir la direcció de Biocat i treballar per transformar el gran potencial científic que es genera a la BioRegió de Catalunya en solucions tangibles que impactin positivament en la societat i en els pacients. En el seus primers 12 anys de funcionament, Biocat i la BioRegió de Catalunya han crescut de la mà i han assolit un alt nivell de maduresa: ara el nostre objectiu és col·laborar en la següent fase del creixement de l’ecosistema d’innovació, i situar Catalunya com a hub de referència mundial en innovació en ciències de la vida i de la salut.

Ens trobem en un moment molt emocionant per a Barcelona i Catalunya, amb indicadors positius que ens allunyen dels anys de crisi i incertesa. Tenim molts dels factors necessaris per consolidar-nos com un ecosistema de referència mundial en innovació, i aquesta visió és compartida, entre d’altres, pels més de 40 inversors internacionals que s’han adonat del moment d’oportunitats que vivim i han decidit apostar ja per les empreses biomèdiques catalanes.

Biocat treballa actualment en un nou pla estratègic per contribuir a situar Catalunya entre els tres principals hubs biomèdics d'Europa. Per això, un nou eix estratègic que assumirà més protagonisme en l’activitat de l’entitat és el suport a la innovació i la transferència de tecnologia: volem ser un agent catalitzador que ajudi a transformar els projectes de recerca d’excel·lència que es fan a la BioRegió en solucions que curin o millorin la vida de pacients arreu del món, mitjançant la creació i suport a empreses escalables i amb visió global.

El talent és un actiu més valuós que mai al sector, i per això la formació continuarà sent un dels eixos prioritaris per a Biocat. Finalment, continuarem treballant en el coneixement, difusió i projecció del sector, per tal que la BioRegió de Catalunya continuï sent una marca internacional sinònim d’excel·lència.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordi Naval, Director General de Biocat