Col·laboracions internacionals

Biocat promou la internacionalització de les empreses i entitats de recerca de la BioRegió facilitant oportunitats de cooperació tecnológica i inversió, i projecta globalment l’ecosistema català de les ciències de la vida i de la salut a través de relacions amb homòlegs internacionals i altres agents del sector.

bioXclusters plus

El programa bioXclusters plus té l’objectiu de convertir-se en el meta-clúster més competitiu d’Europa, donant suport a la internacionalització de les pimes i actuant com un únic punt d'entrada a Europa a inversors i afins internacionals en salut i ciències de la vida en mercats estratègics per a la BioRegió(Estats Units, Canadà, Brasil, Xina, Japó, Austràlia i Corea del Sud). Aquest projecte està impulsat conjuntament per Biocat (Catalunya), BioM (Bavaria), bioPmed (Piamonte) i Lyonbiopole (Auvergne-Rhône-Alpes).

En el marc d’aquest projecte, al maig de 2017 Biocat va organitzar una altra missió a Xina per tal que les empreses de la BioRegió poguessin assistir i presentar a la conferència Sino-Euro BioPartnering i a la Chinese International Medical Equipment Fair, la principal fira d'equipament mèdics, productes i serveis relacionats a la regió d'Àsia i el Pacífic. Entre d’altres activitats, durant la missió es va signar un acord amb Fenglin Biomedical Center (BioFM) per oferir assessorament i serveis gratuïts a petites i mitjanes empreses que vulguin començar a operar a Xina.

D’altra banda Biocat (a través de bioXclusters plus) i ACCIÓ van organitzar per segon any consecutiu una missió empresarial a Japó en el marc de la 19ena edició de la Fira BioJapan (Yokohama) i l’European Biotech and Pharma Partnering Conference a Osaka, a l’octubre. Els participants a la missió van ser Cytes BiotechnologiesCreatioGebro PharmaReadycellLaboratorios RubióThrombotargets Europe i ZeClinics. Com a novetat, les empreses de la BioRegió de Catalunya van tenir un estand propi dins del Pavelló d'Espanya coordinat per ICEX. Durant BioJapan, Biocat va encapçalar la delegació presentant els actius de la BioRegió de Catalunya en “Bio Cluster Summit 2017: Digital Biotechnology” i el seminari “Spanish Biotechnology an state of the art approach”. També es va visitar la Japan Bioindustry Association, Osaka Bio Headquarters i LINK-J, el nou clúster de ciències de la vida de Tòquio.

Imatge després del "Bio Cluster Summit" durant el BIO japan 2017

Al novembre, Biocat va participar a BIO Europe a Berlin amb un estand de bioXclusters plus, on les empreses de la BioRegió van poder difondre el seu material i conèixer els gateways (plataformes impulsades per bioXclusters plus per facilitar l'aterratge a mercats estrangers estratègics) a través d’una sessió on es van presentar els gateways de Canadà, Japó i Austràlia. Més de 30 empreses catalanes van participar a la fira.

També en el marc de bioXclusters plus, Biocat va facilitar la identificació de socis inversors i comercials als Estats Units i Austràlia a companyies com Anaxomics i Avida Biotech. En finalitzar el projecte, es van signar acords de col·laboració amb entitats internacionals que faciliten serveis d’aterratge a les pimes biotecnològiques de la BioRegió.

Boost4Health

El projecte europeu Boost4Health reuneix 11 organitzacions líders del sector de les ciències de la vida amb fortes xarxes comercials, emmarcat en el programa de l’Interreg del Nord-oest d’Europa. Els socis que participen en aquest projecte, juntament amb Biocat són: Brabant Development Agency, BOM (Països Baixos), East Netherlands Development Agency, Oost NV (Holanda), Biopeople (Dinamarca), BioRegio STERN Management, STERN (Alemanya), GM Business Support Ltd, MGC (Regne Unit), Kent County Council, KCC, (Regne Unit), Eurosanté (França), ID2Santé, Innovation and development of the health sector in Bretagne (França) i University of Liége, ULg (Bèlgica).

Dins d’aquest projecte europeu, Biocat ha desenvolupat una xarxa de proveïdors de serveis de ciències de la vida de la BioRegió que coincideixen amb les necessitats d’innovació de les pimes dels altres ecosistemes participants.

En aquest sentit, Biocat també ha ajudat a empreses catalanes del sector a trobar proveïdors de serveis d’innovació en el saltes ecosistemes del projecte. Algunes de les companyies catalanes que se n’han beneficiat són Cytes Biotechnologies, Aromics, Braingaze, Mind the Byte, ZeClinicics, Ascidea, GP Pharm, Servocad o Goomedical.

En el marc de Boost4Health, Biocat va co-organitzar juntament amb el clúster danès BioPeople un MatchMaking Breakfast dins dels Nordic Life Science Days, la principal conferència de partnering nòrdica dedicada a la indústria de les ciències de la vida.  Es van oferir ajuts de viatge i hi van participar Laboratorios RubióZeClinicsThrombotargetsMind the ByteReig JofreAscil BiopharmFira de Barcelona i Kymos, en el marc d’una missió co-organitzada amb ACCIÓ.

Altres fires sectorials on ha tingut visibilitat la BioRegió mitjançant el projecte Boost4Health són Bio-Europe Spring, Bio Europe,BioFit i Medica.

Onconet

Onconet és una xarxa d’oncologia entre centres de recerca, universitats, institucions de salut i empreses. Els socis que participen en aquest projecte Interreg SUDOE, juntament amb Biocat són: Université Toulouse III Paul Sabatier (França), Navarrabiomed-Fundación Miguel Servet (Espanya), Fundación Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (Espanya), Fundación Parque Tecnológico de Ciencias de la Salud de Granada (Espanya), Universidade de Coimbra (Portugal), ICO (Espanya) i Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) com a partner associat.

Experts de Biocat i d’altres entitats de la BioRegió van participar a l’ONCO Emergence Forumcongrés networking celebrat a Montpellier al desembre de 2017 centrat en la creació de consorcis multidisciplinaris, xarxes i projectes col·laboratius en oncologia que siguin capaços d'aplicar a convocatòries de la Comissió Europea i bilaterals. Biocat va coordinar 14 experts catalans a la missió científica d’aquest OncoEmergence Forum i va treballar durant tot 2017 per preparar l’edició de 2018, celebrada al juny de 2018 a Barcelona.

En el marc d’aquest projecte els Partners estan recollint les dades de biobancs i de les plataformes de diagnòstic per tal d’elaborar un informe que compari i homogeneïtzi les practiques de bioalmacenatge i diagnòstic en l'espai SUDOE.

Imatge de l'estand de bioXclusters plus a BIO-Europe 2017

Biocat va encapçalar la secció de ciències de la vida i de la salut a la missió institucional i empresarial multisectorial a Xina organitzada per ACCIÓ al març de 2017 amb la col·laboració de Biocat, Fenin i Health Tech Cluster. Hi van participar 10 empreses i entitats catalanes de biotecnologia i equipaments mèdics: BioPrognos, Eurecat, Fira de Barcelona, Flexor, Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, Laboratorios Rubió, Linkcare Health Services, Servei Català de Salut, Vesismin i ZeClinics.

Durant la missió, Biocat va presentar la BioRegió de Catalunya al Shanghai International Medical Zone, al Hong Kong Science and Technology Park i davant de la Hong Kong Medical and Healthcare Device Industries Association. L’agenda de les empreses va incloure reunions i visites a centres hospitalaris, universitats, empreses i parcs tecnològics, incloent-hi dues sessions de matchmaking a la Shanghai International Medical Zone i al Hong Kong Science and Technology Park.

Arran d’aquesta missió, al setembre Biocat va organitzar una missió inversa en la qual el Beijing Genomics Institute , considerat el centre de seqüenciació genòmica per a recerca més gran del món, va visitar Catalunya en busca de partners en els àmbit de la medicina esportiva i l’envelliment actiu. Una delegació del gegant xinès es va reunir a Barcelona amb representants del Barcelona Supercomputing Centre (BSC-CNS), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG), Indescat i el departament mèdic del Fútbol Club Barcelona.

També al setembre el principal inversor institucional xinès, China Great Wall Asset Management va visitar la BioRegió en busca d’oportunitats de negoci en una trobada organitzada per Biocat. Una delegació de 26 executius d’alt nivell de la firma, incloent-hi nombrosos directors generals regionals, es va reunir amb biofarmacèutiques catalanes amb interessos al mercat xinès.

D’altra banda, Biocat va col·laborar en una missió inversa d’empreses de la Toyama Pharmaceutical Association, la tercera organització empresarial del sector més gran del Japó, que van visitar Barcelona en una missió organitzada per Icex.

Al desembre, Biocat va rebre una missió inversa d’Austràlia organitzada conjuntament amb bioXclusters plusHealth Industries South Australia i Government of South Austràlia, en la qual van participar companyies com FerrerÀvida Biotech.

A sota, imatge de l'Onco Emergence Forum a Montpellier