EIT Health, una aposta estratègica europea 

El 2008 la Unió Europea va fundar l’Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme independent per fomentar la innovació i la iniciativa emprenedora en el conjunt d'Europa a través de les Comunitats de Coneixement i Innovació (KIC) en diverses disciplines. Biocat, amb el suport del Govern de la Generalitat i del Govern de l’Estat Espanyol, va impulsar i coordinar des de 2009 la candidatura catalana per al KIC de salut, l'EIT Health, que al 2014 va ser seleccionada i que té seu al Parc Científic de Barcelona (PCB). EIT Health comprèn més de 140 empreses líders, universitats i centres d’investigació de 14 països europeus. Biocat participa en iniciatives de formació, acceleració i innovació de l’EIT Health.

Biocat va fer durant 2017 una intensa activitat per compartir experiències del seu programa de biodisseny, d·HEALTH Barcelona, amb altres programes semblants organitzats a altres països en el marc d’EIT Health. Barcelona va acollir diverses trobades internacionals amb aquest objectiu: per exemple, al gener de 2017 Biocat va participar al “Design Thinking Workshop on Health Innovation and Entrepreneurship” celebrat al PCB per compartir les experiències dels programes europeus basats en biodisseny. Al novembre va participar també a Barcelona a la sessió “Sharing best practices of Biodesign programs”, i al desembre (va participar) es va fer a la ciutat un workshop per discutir aspectes d'intraprenedoria i competències en ciències de la vida en el marc del biodisseny.

A l’abril, Biocat va col·laborar en l’organització d’un workshop sobre la metodologia del biodisseny amb estudiants de Oxford University, un dels partners que s'incoporaria al projecte d'EIT Health Innovation Fellowships al 2018. També a l’abril, Biocat va presentar a Dublin diversos projectes sorgits dels programes de biodisseny amb què col·labora en el marc de l’EIT Health: estudiants de d·HEALTH van presenter els seus projectes usMIMA, MyQup i Hydrop, i van compartir experiències en el procés d'emprenedoria.

D’altra banda, Biocat va participar al maig com a mentor a Heidelberg (Alemanya) al “Life science meets IT Hackaton”, esdeveniment d'emprenedoria en què es presentaven reptes en el sector de ciències de la vida i equips d'estudiants multidisciplinars treballaven durant dos dies i mig per proposar-hi solucions. Per la seva part, els estudiants de d·HEALTH Barcelona van viatjar al novembre a Estocolm per participar a l’EIT Health Innovation Fellowship Alumni Showcase, on els projectes del programa impulsat per Biocat es van emportar la meitat dels premis.

 

Els projectes de d·HEALTH Barcelona van obtenir la meitat dels premis de l'EIT Health Innovation Fellowship Alumni Showcase celebrat a Estocolm

Preparant CRAASH Barcelona

Durant 2017, Biocat va treballar molt estretament amb EIT Health per preparar el llançament de CRAASH Barcelona, iniciativa llençada al 2018 que forma part del programa de bootcamps d'EIT Health (veure apartat "Moebio" d'aquesta memòria). Per exemple, Biocat va participar a Munich en un workshop internacional per revisar l'EIT Health LaunchLab 2016, organitzat per Yes!Delft, que va ser la Bootcamp pilot d'EIT Health. Al maig, Biocat va presentar la seva proposta de Moebio Bootcamp (CRAASH Barcelona) a Munich davant d’un jurat d’EIT Health, i al desembre va presentar el programa a Londres en el marc de l’EIT Health Summit, la reunió anual de partners del consorci.